Короткий опис(реферат):
Дисертація присвячена систематизації теоретичних засад та обґрунтуванню практичних рекомендацій щодо розвитку сучасних напрямів економічного планування і прогнозування розвитку харчової промисловості України.
Обґрунтовано трактування сутності економічної категорії «планування» як складової процесу прийняття управлінських рішень, спрямованих на забезпечення координованості та узгодженості дій зацікавлених суб’єктів з огляду на параметри економічних процесів на рівні держави, регіону, галузі або підприємства, що дозволить забезпечити необхідні пропорції в розвитку харчової промисловості відповідно до встановлених цілей. Визначено спільне та відмінності планування та прогнозування в економіці за ознаками масштабу, об’єктів, призначенням, цілями, конкретною установкою.
Розвинуто науково-методичний підхід до планування розвитку галузі, який базується на комплексному аналізі досвіду використання методів соціально-економічного прогнозування та планування в провідних країнах світу й надають змогу обґрунтувати перспективні напрями розвитку галузі. На підставі узагальнення практики організації та функціонування харчової промисловості, обґрунтовано необхідність створення інтегрованих структур, які носять багатопрофільний характер їх розвитку від простих до складних формувань, в яких беруть участь декілька підприємств. Розроблено методику нормативного прогнозування розвитку харчової галузі на основі індикативного планування та формальних методів соціально-економічної статистики та модель добової енергетичної цінності на основі множинної регресії.
Суть розробки, основні результати:
Мінакова, О. О. Економічне планування та прогнозування розвитку харчової промисловості України : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.03 / О. О. Мінакова. - Одесса, 2019. - 231 с.