Короткий опис(реферат):
У дисертації наведено сутнісний зміст основних понять предметного поля дослідження інноваційно-інвестиційного розвитку. На основі аналізу існуючих науково-теоретичних підходів розкрито сутність категорії «інноваційно-інвестиційний розвиток харчової промисловості».
Виділено дві групи факторів, які впливають на активізацію інноваційно-інвестційного розвитку харчової промисловості. Обґрунтовано, що всі фактори перебувають у тісному взаємозв’язку.
Встановлено, що харчова промисловість та її суб’єкти формують складну соціально-економічну систему, стан якої багато в чому визначається інноваційно-інвестиційним розвитком.
Ідентифіковані різноякісні взаємопов’язані ефекти від активізації інноваційно-інвестиційного розвитку харчової промисловості: науково-технічні, економічні, ресурсні, соціально-політичні, екологічні, фінансові, етнічно-культурні, бюджетні. Величина ефекту визначається швидкістю поширення інновацій.
Обґрунтовано, що харчова промисловість відіграє визначну соціальну та стратегічну роль у житті суспільства, задовольняючи потреби населення в основному продуктах харчування.
Аналіз тенденцій інноваційно-інвестиційного розвитку харчової промисловості України виділив фактори, які найбільш істотно впливають на інноваційно-інвестиційний розвиток харчової промисловості в Україні. Систематизовано основні проблеми розвитку харчової промисловості.
В проектному розділі було розроблено концептуальні засади та комплекс практичних рекомендацій щодо активізації інноваційно-інвестиційного розвитку харчової промисловості, а також обґрунтовано доцільність використання інтегративного підходу до активізації інноваційно-інвестиційного розвитку харчової промисловості в Україні.
Суть розробки, основні результати:
Міщенко, О. Л. Активізація інноваційно-інвестиційного розвитку харчової промисловості в Україні : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.03 / О. Л. Міщенко. - Чернігів, 2020. - 163 с.