Короткий опис(реферат):
Гарбуз – однорічна, однодомна, роздільностатева, теплолюбна, світлолюбна, трав’яниста культура. В умовах України його вирощують у всіх зонах у відкритому ґрунті посівом насіння. Плоди гарбуза мають важливе харчове, кормове, дієтичне та лікувальне значення. Земельні угіддя ФГ «Ягідна країна» розташовані в агрокліматичній зоні Полісся, господарство добре забезпечене технікою та ресурсами для вирощування ягідних, овочевих та плодових культур, і зокрема гарбузів. Площі цієї культури в 2020 році займали близько 120 гектарів. Велику увагу приділяли догляду за посівами, що складався з боронування, міжрядних розпушень, підживлень, прополювань і проріджування. Рекомендовано в господарстві ФГ «Ягідна країна»: після попередника висівати жито озиме у якості сидерата; для захисту гарбузів біологічними методами використовувати в технологіях вирощування Хетомік – біологічний препарат на основі гриба-антагониста з роду Chaetomium, який захищає від фітопатогенів з моменту проростання насіння і до кінця вегетації рослин; з метою біологізації технології вирощування гарбузів застосовувати мікробні препарати АБТ та Біогран, які забезпечують підвищення урожайності та поліпшення якості отриманої продукції. За результатами оцінки економічної ефективності можна зробити висновок, що впровадження сидеральних культур у сівозміну та застосування мікробних препаратів для захисту від фітопатогенів, та для покращення росту і розвитку рослин забезпечує зростання прибутку на 7 611 грн з 1 га посівної площі.
Суть розробки, основні результати:
Допірчук, Т. В. Агроекономічний аналіз рослинницької галузі ФГ «Ягідна країна» та заходи поліпшення технології вирощування гарбузів : випускна кваліфікаційна робота : 201 "Агрономія" / Т. В. Допірчук ; керівник роботи Л. А. Шевченко ; НУ "Чернігівська політехніка", кафедра аграрних технологій та лісового господарства. – Чернігів, 2021. – 52 с.