Короткий опис(реферат):
Метою навчальної дисципліни «Технологія молока та молочних
продуктів» є отримання знань, що необхідні для виробничо-технологічної,
проектної і дослідницької діяльності в галузі технології молочних і
молоковмісних продуктів.
Завдання навчальної дисципліни полягають у формуванні наукового
підходу до питань виробництва молочних продуктів, набуття знань і практичних
умінь при вивченні основних технологічних схем, ліній, операцій і процесів, що
їх супроводжують.
У підсумку ЗВО повинні:
знати :
1) вимоги до молочної сировини;
2) технологічні параметри та напрямки у виробництві питних видів молока та
вершків, фактори, що впливають на ефективність виробництва;
3) обґрунтування способів виробництва кисломолочних виробів, збагачення їх
компонентами функціонального призначення;
4) параметри виробництва сичужних та плавлених сирів, вершкового масла, сухих
та згущених молочних консервів, факторів, що впливають на їх виробництво;
5) технологію виробництва морозива, вплив технологічних факторів на його якість.
вміти
1) здійснювати контроль якості основної сировини, напівфабрикатів і готової
продукції;
2) розробляти заходи по забезпеченню якості готової продукції – визначати і
розраховувати вихід готових виробів; впроваджувати згідно з умовами
виробництва і технічним оснащенням заводів або цехів найбільш раціональні
способи виробництва молокопродуктів;
3) користуватися нормативно-технічною документацією;
4) орієнтуватись в питаннях режиму економії сировини та енергоресурсів,
оптимізації технологічних процесів і витрат усіх видів ресурсів;
5) впроваджувати нові види сировини, здійснювати пошук нових технологічних і
технічних рішень.
Суть розробки, основні результати:
Технологія молока та молочних продуктів : метод. вказівки до лаборатор. курсу та самост. роботи здобувачів вищої освіти за освіт. програмою "Харчові технології та інженерія" (освітній ступінь бакалавр) / уклад. Ж. В. Замай. – Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка", 2022. – 62 c.